У Шапцу је протекле недеље одржано значајно предавање у организацији фармацеутске куће Ново нордиск,  на тему- Примена хормона раста на секундарном нивоу за децу која су рођена мала за гестационо доба. Предавачи су  са Института за мајку и дете “Др Вукан Чупић” из Београда.  Др Снежана Сарић, педијатар, ендокринолог из Опште болнице Лозница  је такође била један од предавача и говорила о правовременом препознавању узрока ниског раста.

IMG-5a2e2aaadcddf48dffb071875a177f8e-V

 

Поремећаји раста настају у различитим генетски условљеним болестима, поремећајима исхране, стеченим хроничним обољењима, ендокриним поремећајима или у неповољним социјалним и психоемоционалним околностима.

У пракси, код већине деце и адолесцената који се обраћају педијатрима и педијатријским ендокринолозима због проблема ниског раста, не постоје органске болести, генетски или хормонски поремећаји. У таквим случајевима висина детета, која је у складу са висином или моделом раста родитеља или других блиских сродника, упућује на породично низак или успорен раст. Препознавањем физиолошких облика ниског раста избегава се опсежно, компликовано и скупо лабораторијско испитивање.

Првенствени задатак лекара је да објасни узрок успореног раста, предочи прогнозу (најчешће повољну) у погледу висине у одраслом добу и отклони непотребну забринутост детета и његових родитеља.

Рано откривање оних узрока поремећаја раста и развоја који могу успешно да се лече, побољшава крајњи исход терапије (недовољна исхрана, целијакија, недостатак хормона раста или хипотиреоидизам, прерани пубертет), омогућава бољу прогнозу (хроничне инфламаторне болести црева, болести бубрега), или може да спречи рађање другог оболелог детета у породици (скелетне дисплазије).

Основни метод за откривање поремећаја раста је редовно мерење телесне висине (дужине), регистровање измерених података у здравствени картон детета и њихово поређење с референтним вредностима висина деце истог узраста и пола.