IMG_20171015_111817

Друга акција бесплатних превентивних прегледа за све грађане без обзира да ли имају или немају здравствено осигурање, коју је покренуло Министарство здравља, успешно је реализована у недељу 15. октобра  у Општој болници Лозница и Дому здравља “Др Миленко Марин”. Од 8 до 16 сати прилику да бесплатно и без заказивања ураде Ултразвучни преглед абдомена , обаве гинеколошки преглед и ураде ПСА, искористило је 308 грађана Лознице  и околних општина. Од укупног броја прегледаних без здравственог осигурања била је 21 особа. Ова акција била је позив свом становништву и то пре свега популацији која је здрава да преконтролише своје здравствено стање, а најављено је једном месечно одржавање и то са циљаним специјалистима како би се превентивним прегледима спречио број и развој озбиљних  у овом случају малигних обољења. В.д директора болнице др Милан Тодоровић је испратио акцију са својим сарадницима од 8 до 16 часова.

Акцију је обишао представник Министарства здравља Прим. др Душан Јовановић и уверио се како се одвијају прегледи.

Пацијенти су прегледани у десет ординација.

Гинеколошки прегледи су се обављали у Диспанзеру за жене,прегледано је 58 пацијенткиња. Прегледе су обављали в.д. директора Опште болнице др Милан Тодоровић  затим др Милан Ђорђић, специјалиста гинекологије у и шеф породилишта болнице,  др Борка Грубор народна посланица и специјалиста гинекологије Дома здравља, др Жељко Павловић начелник одељења гинекологије болнице, др Немања Јосић, помоћник директора Дома здравља и др Владимир Крунић, начелник Диспанзера за жене.

Ултразвучних прегледа aбдомена обавило је 172 пацијента. У два кабинета за ултразвук радили су радиолози – др Весна Лазић, начелник Службе радиологије болнице  и др Тамара Кокановић, специјалиста радиологије болнице а у остале три ординације ултразвучне прегледе су обављли: др Бранка Красавац, директорка Дома здравља, др Драгана Нешковић начелник Опште службе дома здравља и др Ана Илић лекар опште праксе Дома здравља.

Узето је 78 узорака крви за ПСА. Узорковање су радили лабораторијски техничари болнице. Свим пацијентима је дато обавештење да се јаве  у среду 18.10. 2017.  у  Службу лабораторије болнице за налаз.

Више од 30 медицинских сестара и техничара  болнице и дома здравља су учествовали у акцији и обезбедили да све протекне у најбољем реду.

Због великог интересовања уместо предвиђених три ординације за ултразвук отворене су још две као и гинеколошке ординације, предвиђено је три а радило се у четири. На улазу у зграду Поликлинике је био постављен тријажни пулт на коме је савете о здрављу свим заинтересованим грађанима давао др Никола Мићановић, лекар опште пракса.

Органозована је конференција за медије на којој су говорили др Душан Јовановић из Министарства здравља, др Милан Тодоровић, в.д. директора болнице и Др Бранка Красавац директорка дома здравља.