IMG_4803Др Ана Панић, лекар на специјализацији из интерне медицине је  данас на Интерном одељењу Опште болнице Лозница одржала предавање за пацијенте на тему Пушење-Зависност или лоша навика.

Др Ана је приказала занимљиву Power point презентацију о утицају дуванског дима на здравље и истакла да никотин изазива краткорочно повећање крвног притиска, откуцаја срца и протока крви из срца, доводи и до сужења артерија. Дим садржи угљенмоноксид који смањује количину кисеоника у крви.

 

Докторка је говорила је о последицама пушења на срчане болеснике, и истакла да пушење није само “ружна навика“ већ ЗАВИСНОСТ – психичка и физичка. Пушење цигарета ствара зависност, исто као и нелегалне дроге. Никотин је толико отрован да само једна мала кап стављена на језик, рецимо пса, изазива тренутну смрт истакла је др Ана. Зависност од цигарета је веома моћна.  Оставити цигарете је тешко, јер сопствени мозак ради против напора да се престане.  Већина пушача не пуши зато што воли, већ зато што не може да престане.