Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације – Канцеларије за Србију, сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Календара јавног здравља. Ове године Светски дан здравља посвећен је безбедности хране и обележава се под слоганом „Од њиве до трпезе – здравствено безбедна храна”.

Безбедност хране је област јавног здравља, којој је приоритет акција за заштиту становништва од ризика тровања храном и храном изазваних акутних или хроничних болести. Небезбедна храна може довести до низа здравствених проблема: дијареје, вирусних болести (први Ебола случајеви били су узроковани контаминираним месом); репродуктивних и развојних проблема, малигних болести.

Нове претње за безбедност хране се стално појављују. Промене у производњи хране, дистрибуцији и потрошњи (интензивна пољопривреда, глобализација трговине храном, кетеринг и тзв. брза храна); промене у окружењу; развој нових сојева бактерија и токсина; антимикробна резистенција – све ово повећава ризик од контаминације хране. Пораст путовања и трговине повећава вероватноћу ширења контаминације хране.

Полазећи од чињенице да је безбедност хране заједничка одговорност, Светска здравствена организација помаже и подстиче земље да спрече појаву, на време открију и адекватно  одговоре на појаву болести изазваних храном.

Светски дан здравља 2015. је прилика да се упозоре владин сектор, произвођачи, дистрибутери и јавност на значај безбедности хране, као и да свако од њих може да допринесе да храна на тањиру буде безбедна за исхрану.

Циљеви овогодишње кампање поводом обележавања Светског дана здравља су:

  • унапређење знања о значају здравствене безбедности хране за здравље људи
  • јачање капацитета јавног здравља у циљу обезбеђивања здравствено безбедне хране и превенције настанка болести које се преносе храном
  • унапређење мултисекторске сарадње и програмских активности у области безбедности хране.

Тим поводом у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у понедељак, 6. априла 2015. Године, одржаће се стручна конференција у чијем раду ће учествовати представници Института за јавно здравље Србије, Светске здравствене организације – Канцеларија за Србију, Министарства здравља, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Привредне коморе Србије, Привредне коморе Београда, здравствених и ветеринарских установа и међународних организација.

Кључне чињенице

  • Обезбеђивање довољних количина здравствено безбедне хране одговарајуће нутритивне вредности један је од основних предуслова за очување и унапређење здравља.
  • Хрaна која није безбедна је она која садржи штетне бактерије, вирусе, паразите или хемијске супстанце  и која може изазвати више од 200 болести, у распону од дијареје до малигних болести.
  • Дијареје које су изазване загађеном храном или водом представљају узрок смрти код око два милиона људи годишње, укључујући и децу.
  • Храна прелази више међународних граница, од места где се производи до места где се конзумира. Добра сарадња између влада, произвођача и потрошача обезбеђује безбедност хране.
  • Болести у вези са храном и исхраном значајно доприносе оптерећењу друштва болестима, ометају друштвено-економски развој, систем здравственe неге, и штете националној економији, туризму и трговини.