IMG_5170Светски дан борбе против туберкулозе се обележава широм света са циљем да се подигне свест о огромном оптерећењу овом болести у свету.

Општа болница Лозница се 24. марта 2016. године придружује светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе под слоганом „Заједно против туберкулозе”  и  23.марта у чекаоници специјалистичких амбуланти хируршког блока заједничком акцијом Одељења за пнеумофтизиологију, Службе за интрахоспиталну контролу, третман медицинског отпада и болничку исхрану  и ученика на пракси из Средње медицинске школе обележила  тај дан.

Др Бранкица Јевтић,начелник службе пнеумофтизиологије је том приликом за медије изјавила да је оптерећење туберкулозом у Републици Србији у последњих 10 година  значајно смањено захваљујући доследној примени Националног програма који је заснован на стратегијама Светске здравствене организације  и финансијској подршци Глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и маларије што је резултирало смањењем нотофикационе стопе туберкулозе за 58% у 2014. години .

Др Бранкица је истакла да је туберкулоза заразна болест коју изазива бактерија – бацил туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Kада особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са бацилима туберкулозе

Ако особа има добру отпорност организма, инфекција са удахнутим бацилима се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази. Свега 10% инфицираних особа ће се касније у току живота разболети од туберкулозе, а најчешћи разлог је пад отпорности организма изазван стресом, неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, неком дуготрајном болешћу, HIV инфекцијом, исл.

Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некада са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости.

Дијагноза туберкулозе се поставља на основу клиничких и радиографских налаза, посебно рентгенског снимка плућа, а потврђује се микроскопским налазом бацила у биолошким материјалима и растом колонија бацила туберкулозе на културама.

Изјаву за медије је дала и  Прим. др Славица Петровић Тадић и говорила о исхрани као мери превенције многих болести.