На сваких десет година, број оболелих од меланома се удвостручава, а све чешће се јавља у старосној доби од 15 до 29 година. У Србији, годишње се открије око 500 новооболелих од меланома. Овогодишња кампања Еуромеланом 2016. одвија се под слоганом “Сунце сија свуда не само на плажи” са циљем да укаже да је неопходно примењивати одговарајуће мере заштите током годишњег одмора, али и током свакодневних активности на отвореном.

Ризик за добијање меланома је висок у следећим случајевима: бела пут, лако добијање пега после сунчања, светле очи и коса, велики број младежа, младежи необичног изгледа, карцином коже у породици, опекотине од Сунца у детињству, пуно времена на Сунцу без заштите.
1

Поводом Дана борбе против меланома  Др Катарина Максимовић дерматовенеролог  Опште болнице Лозница   за  „Лозничке новости“    је истакла  да би требало испратити све промене које се јављају на кожи. Треба обратити пажњу на облик,величину, ивице и боју младежа. Младежи који нагињу ка меланому су тамније боје ,црвени,тамнобраон или плави и такви младежи се обично истичу. Такође, важно је јавити се лекару, уколико се примети пецкање,свраб или чудан исцедак из младежа, али и друге неуобичајене реакције на кожи, јер се меланом може развити и на делу на којем нема младежа.

Меланом се развија  две до три године а, неки   већи физички симптоми  јављају се тек у крајњим фазама болести, када је углавном касно за излечење.

Др Максимовић наводи и уколико се открије на време, болест се прати, спроводи се одговарајућа терапија и може доћи до позитивних резултата  и излечења. Она истиче да је најбољи начин борбе против меланома превентива, редовни прегледи и избегавање директног излагања сунцу.

Меланом је малигни тумор  пигментних ћелија коже. То је најчешћа болест коже која може довести до смрти. Може се наћи и на другим местима:на мрежњачи ока , нервном систему, на задњем делу дебелог црева , слузокожи…Број оболелих од меланома је у сталном порасту и то је један од тумора са највећом експанзијом у последње време. Годишње повећање броја оболелих је 4-5%, што значи да се број оболелих удвостручава сваких 10-15 година.