Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене ризике који су повезани са употребом дувана и залажући се за ефикасну политику која смањује конзумирање дувана

31.маја Светски дан без дуванског дима  Општа  болница је обележила заједничком акцијом 1. јуна на градском шеталишту са Домом здравља  Др Миленко Марин, волонтерима  Црвеног крста, волонтерима  Канцеларије за младе и Удружењем грађана Искра.

Том приликом су пушачима дељени савети како да престану са пушењем а  непушачима су дељене јабуке.

Исти  дан  Општа болница  и  Дом здравља из Лознице  су органиозовали конференција за медије , на којој су говориле Др Слађана Стајић-Грујић,интерниста, субспецијалиста кардиолог и Прим. др Славица Петровић-Тадић, спец. хигијене. Др Грујић је говорила о штетности дуванског дима,  о томе да дувански дим убрзава процес атеросклерозе и других болести.А посебно је истакла да престанак пушења значи много за пацијенте који већ имају неко  кардиолошко обољење.

У току маја је организовано и предавање  на тему превенције пушења за ученике треће године Средње медицинске школе који су на пракси у Општој болници.

Поводом овогодишњег Светског дана без дуванског дима, СЗО позива све државе да заједно делују како би се зауставила  незаконита  трговина дуванским производима.

Незаконита трговина дуванским производима је велики глобални проблем који се одражава на здравствене, правне и  економске аспекте, руковођење и корупцију.