unnamed (3)РЕЦИ НЕ ДУВАНУ
ЗАШТИТИ ЗДРАВЉЕ, СМАЊИ СИРОМАШТВО  И ДОПРИНЕСИ РАЗВОЈУ

Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

Тема овогодишњег Светског дана без дувана 2017 је „Дуван – претња развоју“.

Општа болница Лозница је у партнерству са Црвеним крстом Лозница обележила овај дан у Основниј школи “Вера Благојевић” у Бањи Ковиљачи. Ученицима петог и шестог  разреда је приказана презентација о штетности пушења. Специјалиста хигијене у болници Прим. др Славица Петровић Тадић је ученицима кроз низ примера говорила о штетности дуванског дима, као и о разлозима због којих  никада не треба да пробају дувански дим.

Чињенице о дувану, контроли дувана и циљевима развоја

Око 6 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана, а предвиђа се да ће ова бројка да нарасте на више од 8 милиона до 2030. године ако се активности не интензивирају. Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни или образовни ниво. Он доводи  до патње, болести и смрти, осиромашује породице и националне економије.

Употреба дувана има огромну цену за националну економију због пораста трошкова за здравствену заштиту и смањења продуктивности рада. Он појачава неједнакост у здрављу и погоршава сиромаштво, јер најсиромашнији људи троше мање на основне потребе као што је храна, образовање и здравствена заштита. Око 80% свих превремених смртних исхода због дувана настаје у државама са ниским и средњим приходом, које се ионако суочавају са великим проблемима да достигну своје циљеве развоја.При гајењу дувана користи се велика количина пестицида и вештачких ђубрива, која могу бити токсична и која загађују снабдевање водом. Сваке године, узгајивачи на  4,3 милиона хектара земљишта гаје дуван, што доводи да глобалног крчења шуме за 2% до 4%. Поред тога, производња дувана  доводи до настанка преко 2 милиона тона чврстог отпада.

Оквирна конвенција о контроли дувана СЗО даје смернице за глобалну борбу против епидемије дувана. То је међународни уговор који је ратификовало 180 држава (179 држава и Европска унија).  До данас, више од половине свих држава на свету, које представљају скоро 40% светске популације (2,8 милијарди људи), применило је у највећем обиму бар једну од најисплативијих мера Оквирне конвенције. Све већи број држава ствара заштитни зид да се одбрани од утицаја дуванске индустрије на државну политику контроле дувана.Порастом пореза на цигарете у целом свету за 1 амерички долар могло би се сакупити додатних 190 милијарди долара за развој. Високи порези на дуван доприносе већем приливу средства за државу, смањују потражњу за дуваном и дају значајан прилив прихода за финансирање активности које доприносе развоју.