У организацији града Лознице, Хируршког одељења Опште болнице и Подружнице Српског лекарског друштва, 20. јуна је у Вуковом дому културе  академик Зоран В. Кривокапић, водећи стручњак у земљи у области колопроктолошке медицине, одржао  предавање у Лозници на тему „Превентива, дијагностика и лечење рака дебелог црева“.

Циљ предавања је било указивање на потребу редовних прегледа и значај раног откривања обољења, када уз примену развијених хируршких и других процедура постоје добре прогнозе у погледу излечења.

Према речима заменика градоначелника Лознице др Радована Дивнића, који је организовао пријем за проф. др Кривокапића, овај гост спада у ред највећих хирурга у историји српске хирургије у чију праксу је увео више од 50 дијагностичких и оперативних поступака, преносио знања и хируршку технику на колеге у Србији и у региону. У више од 50 болница у нашој земљи у којима је проф. др Кривокапић обучавао колеге спада и лозничка.

У богатој пракси и истраживачком раду проф. Кривокапића, редовног члана краљевских колеџа у Енглеској и Америци, неколико академија наука и стручних удружења у земљи и свету и једног од оснивача Европског друштва колопроктолога, преовладава интересовање за колоректалну хирургију и најтежа обољења у тој области.

– Србија је на 19. месту у Европи по учесталости рака дебелог црева, али по броју умрлих на трећем месту. Развијене земље у свету су погођене већом инциденцом обољевања, са око 55 оболелих на 100.000 становника, док је код нас тај број око 40 – рекао је Кривокапић.

– Касно откривање болести код наших пацијената је највећи разлог високог процента смртности, а у прилог лечењу болести не иде ни то што имамо око 25 одсто ургентних случајева. Скрининг смо почели тек 2013. године и треба нам још десетак година да спустимо стопу морталитета на ниво европских земаља, где се скрининг спроводи већ 10–15 година. Ипак, пуно радимо на афирмацији раног откривања обољења, имамо довољно колоноскопа, добру сарадњу са Министарством здравља, и као један од координатора скрининга могу да кажем да је сада све у нашим рукама – навео је академик.

Указао је да су поред колоноскопије као златног стандарда у дијагностици, у лечењу поред хирургије уведени и нови модалитети терапија, пре свега преоперативно зрачење, хемиотерапија, сада и имунотерапија, што је све унапредило хируршко лечење.

Током предавања у Вуковом дому културе у Лозници, проф. Кривокапић је навео да од рака дебелог црева чешће обољевају мушкарци него жене, да генетика нема велику улогу код обољевања, а да су највећи фактори ризика исхрана, алкохол, пушење, физичка неактивност. Нагласио значај промена у стилу живота, што би пре свега омогућило организму да се избори са неком потенцијално опасном болешћу као што је карцином.