direktorОд понедељка 19.  до петка, 23. новембра, на Уролошком одељењу Опште болнице Лозница   спроводе се бесплатни превентивни прегледи мушкараца и то, ректални преглед, тестирање ПСА  и ултразвучни преглед тестиса. Др Милан Тодоровић, в.д. директора  установе је на конференцији за медије истакао да је акција  организована по препоруци Министарства здравља, а прегледи ће се обављати свакодневно од 9 до 13 часова у  амбуланти на Уролошком одељењу. Превентивни уролошки прегледи имају за циљ повећање медицинске просвећености мушке популације, превасходно у контексту раног препознавања и лечења карцинома простате и тестиса.

– После прегледа пацијенти ће по потреби од уролога добијати упуте за тестирање ПСА антигена у лабораторији. Због тачности, налаз не може бити одређен одмах јер после ректалног прегледа мора да прође најмање четири дана. Са упутом  за преглед тестиса пацијенти ће ићи у ултразвучни кабинет где ће у договору са радиологом обавити преглед  истог дана, или у најскорије време. Позивам мушкарце и старије и млађе од 50 година да се јаве на прегледе, позив је упућен и онима који немају здравствено осигурање – рекао је директор др Тодоровић.

Новембар се у свету обележава  као „Мовембар“, месец без бријања током којег мушкарци не брију браду или бркове, како би подигли свест са циљем да се повећа просвећеност мушке популације како би се на време препознали и лечили карциноми простате и тестиса, а пожељно је да новац који би утрошили на средства за бријање, уплате организацијама које се боре против рака.  

Директор се захваљује локалним медијским кућама ТВ Подрињу, ТВ Лотелу и Лозничким новостима на сарадњи.