Предавање за децу оболелу од дијабетеса.

У Општој болници Лозница   у петак 8.05.2015. године   одржано  је предавање за родитеље и децу оболелу од дијабетеса.Тема је “Примена инсулинских аналога у терапији дијабетеса”.

Предавачи су  Др сци.мед. Татјана Миленковић  из  Института за здравствену заштиту мајке и детета из Београда , представници фармацеутске куће АDОC и Др Снежана Сарић педијатар ендокринолог из ОБ Лозница.

Из дана у дан расте број  деце оболеле од шећерне болести. Према подацима Међународног удружења за диjабетес, сматра се се да је у свету пола милиона малишана угрожено  овом болешћу, а да сваке године оболи нових 70.000. Србија је само једна у низу многих земаља у којима ова болест код  деце постаје озбиљан проблем. Дечији ендокринолог др Татјана Миленковић, запослена на Институту за здравствену заштиту мајке и детета у Београду, свакодневно се суочава са многобројим проблемима ових малишана  .Др Миленковић је том приликом  истакла да  уколико је дете мало, родитељи практично постају пацијенти. Они на себе преузимају читаву бригу око детета и сву одговорност. Не може дете донети одлуку колико ће добити инсулина, шта ће да једе и шта ће да уради уколико му падне шећер

У току предавања је организована  и радионица на којој  су родитељи  и  деца  имали прилику практично да науче  како да дозирају  инсулин  и  да осмисле свој дневни јеловник.

Општа болница Лозница  је једина установа у  округу која има запосленог  педијатра – субспецијалисту ендокринолога а то је Др Снежана Сарић.

Подршку  је дала и кућа здраве хране „Босиљак“  из Лознице,који у својој продаји имају доста широк асортиман  за исхрану дијабетичара.