Породилишту Опште болнице Лозница данас је уручен  скрининг апарат за откривање оштећења слуха код беба у оквиру акције  “Блиц Фондације” – “Срце за децу”.

63a306806022c41a9689683463ab90a7

   Циљ ове акције  “Блиц фондације”  је да се за свих 56 породилишта у Србији обезбеде апарати за проверу слуха код беба и да неонатални скрининг буде обавезан. Без апарата за отоакустичку емисију није могуће на време открити да дете има проблем са слухом. Ако се евентуално оштећење слуха код детета не открије у првим месецима живота, и ако рехебилитација не почне већ од шестог месеца, то дете неће моћи правилно да развије говор и интелект.

Др Мира Вучетић, директорка Опште болнице у Лозници, захвалила се  “Блиц Фондацији” на значајној донацији:  – Имам велику част да у име свих запослених Опште болнице Лозница, у име наших новорођенчади, њихових родитеља поздравим представнике „Блиц Фондације“, представнике РТС-а медијске партнере хуманитарне акције  „Срце за децу“, представнике локалних медија који подржавају ову акцију. У породилишту наше болнице  годишње  се роди око 1200 новорођенчади са подручја Града Лознице, околних општина и приобалног дела Републике Српске. Данас смо једно  од 56 породилишта које је  захваљујући „Блиц Фондацији“ добило апарат за рану проверу слуха новорођенчади. “Блиц Фондација“ је препознала потребу за раним скринингом слуха у оквиру редовних неонатолошких прегледа у прва 3 дана по рођењу детета. Истрајали су у акцији да сва породилишта опреме овим апаратом за рану дијагностику поремећаја, рани почетак рехабилитације, а све у циљу нормалног психомоторног развоја детета.

Захваљујем се „Блиц Фондацији“, медијским покровитељима и партнерима, свим донаторима широке душе, племенитог срца, добре воље који су нам омогућили  да квалитет здравствене услуге подигнемо на виши ниво и који су схватили да улагањем у медицинску опрему за преглед наше најмлађе популације улажемо у срећнију будућност истакла је др Вучетић.

Јелена Милошевић, директорка издаваштва у компанији  “Ringier Axel Springerприликом уручења апарата за проверу слуха код беба породилишту у Лозници је поручила: – Нека данашња донација буде порука да људски напори никад нису узалудни, да појединац може да учини много и да може да победи зло далеко снажније од себе. Неонатални скрининг слуха је захваљујући хуманитарној акцији “Блиц фондације” – “Срце за децу” постао обавезан у 52 породилишта у Србији. Остало је да се уруче још четри апарата. Покровитељ акције “Срце за децу” је Министарство здравља, а медијски партнер Радио-телевизија Србије.

Акција “Блиц фондације” – “Срце за децу” сваким даном је све ближа коначном циљу. После Лознице и Љубовије,данас, у Србији је од укупно 56 остало још само четири породилишта без апарата за рано откривање оштећења слуха код новорођенчади. У Србији се сваке године роди више од 300 беба које имају урођене проблеме са слухом. Ова акција од националног значаја омогућава да се на време крене са рехабилитацијом, што је кључни предуслов да се деца са оштећеним слухом укључе у друштвени живот, да преброде страшну тишину и постану пуноправни чланови друштва. Успеху акције “Срце за децу” допринела је и одлична сарадња са РТС-ом и Министарством здравља. Захваљујући људима добре воље и друштвено одговорним фирмама који су подржали нашу акцију, као и “Телетону” одржаном 24. маја на РТС-у, свих 56 породилшта у Србији добиће апарат за скрининг слуха. Велико задовољство ми је да сам данас у лозничком породилишту где се рађају малишани из подрињског и рађевачког краја, нека ова донација буде порука да људски напори никад нису узалудни, да појединац може да учини много и да може да победи зло далеко снажније од себе. Јер живот јесте несхватљиво чудо, које се непрестано троши и осипа, а ипак траје и стоји чврсто „као на Дрини ћуприја“ – истакла је Јелена Милошевић.

Бранко Веселиновић, новинар и водитељ РТС-а, рекао је да сви морамо боље да слушамо потребе људи са којима живимо.

– Данас овде није реч само о томе да ли ће сва породилишта у Србији добити апарат за неонатални скрининг слуха, иако то јесте наш приоритет. Поред тога, ова заједничка акција Јавног медијског сервиса Србије и “Блиц Фондације” подсећа нас да, у временима која намећу друге вредности, ипак сви морамо боље да слушамо потребе људи са којима живимо. Да учинимо онолико колико можемо да будемо боља деца и родитељи, пријатељи, комшије и колеге. Да рад новинара на првом месту мора да служи општем добру слушалаца, читалаца и гледалаца. Коначно, да наш рад и утицај имају употребну вредност. Веома сам срећан што смо и данас корак ближи томе и захваљујем свим грађанима који су препознали те вредности и путем Телетона несебично дали онолико колико су могли да сва деца у Србији прескоче једну важну препреку у животу. Надамо се да ће нас због тога бити више и да ћемо се сви боље чути – рекао је Веселиновић.

IMG_5999

Др Нада Васић, педијатар у ОБ Лозница, рекла  је да је за сваку болест од пресудног значаја рано откривање и рано започињање лечења: –Са овим апаратом ћемо откривати ослабљен слух на самом рођењу – рекла је др Васић. Она је у име Опште болнице у Лозници уручила захвалницу “Блиц Фондацији”. 

Данас је први пут у лозничком породилишту дечаку Луки Новаковићу проверен слух, и показало се да одлично чује.