IMG_4737Општа болница Лозница је Национални дан без дуванског дима обележила у петак 29. Јануара у сутеренском делу хируршког блока .Тема овогодишње акције “Свака цигарета смета”има за циљ да да се скрене пажња јавности на значај забране пушења у затвореном простору.

Акцију су организовале службе Опште болнице:ОРЛ,Онкологија и Служба за интрахоспиталну контролу,третман инфективног отпада и болничку исхрану у партнерству са Средњом медицинском школом  Свети Сава – ученицима на пракси у болници и Установом за физичку културу  „Лагатор“.

Др Љиљана Тешић Видовић, оториноларинголог,субспецијалиста онколог је приликом обраћања новинарима изјавила следеће: Дувански дим садржи преко 4 000 различитих хемијских састојака. Најпознатији од њих – никотин – ствара зависност. Код непушача већ доза од 5 мг узрокује симптоме акутног тровања, а појединачна летална доза износи 40 до 60 мг никотина.

Пушење знатно повећава ризик од настанка болести срца и крвних судова, и то посебно срчаног и можданог удара и болести периферне циркулације. Пушење удвостручује ризик од умирања због болести срца и крвних судова, а 30 до 40% свих смрти од коронарне болести повезује се с пушењем.

Данас се сматра да је пушење главни ризични фактор за развој рака бронха и плућа, гркљана, ждрела, усне шупљине, једњака, бубрега, гуштераче. Дувански дим садржи и иритансе који доводе до појачаног стварања слузи, оштећења функције цилијарног епитела и сужавања бронхиола, те до развоја хроничне опструктивне плућне болести. Пушење је уједно предиспонирајући фактор и за респираторне инфекције.Др Видовић је истакла да и пасивно пушење оштећује здравље.Дувански дим штетно утиче и на непушаче који бораве у задимљеном простору и присилно удишу дувански дим, односно изложени су тзв. пасивном пушењу.Удисање дуванског дима (пасивно пушење) код одојчади и мале деце доводи до учесталијег бронхитиса, упале плућа, астме, других болести дисајног система и смањене плућне функције и акутне и хроничне упале средњег уха. Медијима су се обратили и Прим.др Славица Петровић Тадић,специјалиста хигијене, помоћник директора УФК „Лагатор“  Карајичић Борисав, Ученици Средње медицинске школе као и спортисти из спортских клубова „Лагатора“.

Ова активност је пропраћена од стране локалних медијских кућа: ТВ Лотел и ТВ Подриње као и Лозничких новина.

Организација оваквих акција ће се наставити и даље уз подршку управе Опште болнице и добру медијску кампању које ће имати за циљ побољшање здравља грађана и квалитетнији и бољи живот.