Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 жена оболелих од ове болести, а око 522.000 умре сваке године. У оквиру кампање „Октобар – међународни месец борбе против рака дојке” у  Општој болници Лозница и Дому здравља „Др Миленко Марин”  одржана је конференција  за медије.

Др Милан Тодоровић, помоћник директора Опште болнице Лозница је том приликом истакао да се у лозничкој болници годишње уради око 3 000 мамографија. У служби радиологије три докторке су обучене за читање мамографских снимака. Сваки снимак се чита од стране два читача а ако има потребе чита и трећи у својству супервизора. Др Тодоровић је истакао да  је   редован преглед и најбоља заштита.  Др Немања Јосић,помоћник директора Дома здравља, координатор скрининг програма истакао је да је сарадња Опште болнице  и Дома здравља одлична  у вези са организованим скринингом и да су у скрининг укључени  практично сви нивои здравствене заштите: Завод за јавно здравље Шабац, Институт за јавно здравље „Батут” и Институт за онкологију и радиологију. Др Радован Дивнић, помоћник градоначелника Лознице апеловао је на све жене да дођу на бесплатан преглед јер је то ствар здравствене културе. Прим. др Нада Ђурић, епидемиолог рекла је да је циљ кампање подизање свести о овој болести као и важност превентиве у спречавању настанка исте.

 Према званичним подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у 2013. години, у Републици Србији је регистровано 3594 новооткривених случајева карцинома дојке, док је 1647 жена изгубило битку са овом болешћу. Доступна стручна литература показује да када се карцином дојке открије на време у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу. Међутим, због касног откривања болести смртност од карцинома дојке још увек је веома висока.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.

С обзиром да узроци рака дојке нису у потпуности разјашњени, рано откривање ове болести представља вид секундарне превенције карцинома дојке. Како би се довело до смањења смртности ове болести и рак дојке дијагностиковао у што ранијој фази, као и унапредио квалитет живота оболелих жена, Светска здравствена организација промовише националне програме за контролу карцинома дојке.

         Пратећи препоруке Светске здравствене организације и Европских земаља са искуствима из спровођења популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започело спровођење програма организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређења квалитета живота жена оболелих од ове болести. Скрининг се континуирано спроводи у укупно 35 општина на територији Републике Србије, у којима се мамографско снимање обавља у здравственим установама, а додатно у 21 општини, у којима се снимање врши мобилним мамографом.