IMG-97c516788fde2fb30159b961cda06bbb-V

У септембру у нашој болници је у оквиру континуиране медицинске едукације  одржано предавање на тему   васкуларних болести, које су уз дијабетес и малигна обољења, доминантне у Србији, због чега стручњаци редовно упозоравају на значај превентиве и истовремено брину о непрекидној едукацији медицинског кадра.

У сарадњи са др Селимиром Ковачевићем начелником Одељења хирургије ОБ Лозница  предавачи су били начелник Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије Проф. др Слободан Цветковић, васкуларни хирург др Владимир Стајић из Ваљева и др Дубравка Рајић из Ургентног центра КЦС.

Проф. др Слободан Цветковић нагласио је том приликом значај непрестаног усавршавања лекара, па је сусрет са колегама у Лозници означио као могућност за размену нових искустава.

-Лозничка болница последњих година интензивно ради на томе да се и у овој области медицине достигне висок професиолални ниво. Васкуларна хирургија у Србији је на таквом нивоу да немамо чега да се постидимо пред Европом и светом, о чему говоре јасне референце које добијамо кроз сарадњу са колегама из иностранства- навео је Цветковић.

Др Владимир Стајић из Ваљева је нагласио да треба предузети све мере за спречавање појаве кардиоваскуларних обољења и тако одложити или избећи  долазак на хирургију. -За четири године колико срађујем са лозничком болницом. имали смо више од 4000 прегледа и више од 300 операција, које се изводе углавном у Ваљеву, а по потреби пацијенти се упућују и у Београд. С обзиром на могућности ове установе, осим дијагностике , у Лозници изводим само мање васкуларне процедуре- указао је он -Најчешће, патологија је везана за сужење периферних крвних судова и каротидних крвних судова који исхрањују мозак, анеуризме трбушне аорте и других ртерија, венску патологију, а међу пацијентима је много пушача, особа са дијабетесом и високим крвним притиском- навео је Стајић.

Др Дубравка Рајић из Ургентног центра КЦС, је рекла да је наша земља  у европском врху према стопи обољевања и умирања од кардиоваскуларних болести. Она је нашим лекарима говорила о употреби лекова за снижавање масноћа у крви, као једног од фактора ризика за поменуте болести.

Предавање о васкуларним обољењима пратио је и некадашњи хирург, а сада заменик градоначелника  др Радован Дивнић, оценивши да је тема увек актуелна  и да је нечелник  хирургије др Селимир Ковачевић организујући овај скуп потврдио и добру сарадњу лозничке болнице са београдским клиникама.

-Локална самоуправа  пружа сву подршку лозничком здравству, како Дому здравља, тако и Општој болници, а тренутно је најактуелнија реконструкција неколико болничких објеката ( одељења интерне медицине и пнеумофтизиологије, котларнице и кухиње), за шта су из градског буџета издвојена средства за пројектн документацију. Тендери су при крају, па се ускоро може очекивати и почетак радова- најавио је др Дивнић.

IMG-dbcbca2e118d93b0a0f3d30c10c2a829-V