5У Аранђеловцу је од 20. до 22. 04.2017. год у организацији Удружења педијатара Србије и Специјалне болнице за рехабилитацију „Буковичка бања“ одржан Први српски конгрес о шећерној болести  са међународним  учешћем. Педијатар, ендокринолог Опште болнице Лозница др Снежана Сарић је присуствовала овом Конгресу.

Шећерна болест у дечијој доби захтева посебну пажњу и зато су људи са дугогодишњим искуством  у овој области и организовали овај конгрес.

Центар „Буковичка бања“ у Аранђеловцу  је  јединствен центар на Балкану намењен едукацији  рехабилитацији деце оболеле од шећерне болести. Лечити децу и одрасле  оболеле од ове болести се знатно разликује. Читав низ угледних предавача из бивше Југославије али и из Енглеске окупио се у циљу едукације око 100 педијатара. Основни мото био је како значајно унапредити  начин и квалитет лечења.

Шећерна болест се као опасност надвила над човечанством и представља значајан проблем за породицу и читаву заједницу. Болест ако почне раније, раније и даје компликације, што све води инвалидитету и измени квалитета живота.

Савремени начин лечења постиже да се компликације сведу на најмању меру и да особе са дијабетесом постигну све у животу као и други који нису оболели.

У нашој земљи едукација је врло развијена, али педијатри ендокринолози  раде   углавном у већим клиничким центрима и терцијарним нивоима здравствене заштите. На секундарном нивоу у Србији ради око 10 педијатара-ендокринолога.

Од 2011. год у нашој установи ради педијатар-ендокринолог који лечи пацијенте из Лознице, М. Зворника, Љубовије, Крупња, Шапца, Владимираца, Коцељеве а неретко и из Ваљева. Др Снежана Сарић, педијатар-ендокринолог ће стечена знања на Конгресу користити у лечењу оболеле деце  од шећерне болести која се лече на дечијем одељењу Опште болнице Лозница.