10

Општа болница Лозница и Дом здравља „Др Миленко Марин“ обележили су недељу превенције карцинома грлића материце предавањем  за здравствене радинике у сали за едукацију.

Др  Милан Тодоровић, гинеколог, помоћник директора Опште болнице је тим поводом за медије изјавио следеће – карцином грлића материце је у сталном порасту а по броју новооболелих, Мачвански округ је један од водећих у Србији. Имамо проблем да медицинске сестре не долазе редовно на гинеколошке прегледе па, шта да очекујемо од других. Медији су веома важни јер сталном причом о значају превентивних прегледа треба утицати на жене  да долазе  на прегледе да би се болест спречила. Нажалост, код нас пацијенти дођу када је већ касно, када је болест узнапредовала и када , малтене, не можемо ништа да урадимо. Стога апелујем на жене да више пажње посвете обичном гинеколошком прегледу, преглед ултразвуком није довољан. Најважнија је редовна контрола- истакао је др Тодоровић

Едукацију је подржао др Радован Дивнић, заменик градоначелника који је похвалио скрининг програме које спроводи Дом здравља истакавши и да локална самоуправа прати и подржава све ове активности.

“Лозница увођењем програма за скрининг како за ову тако и за друге болести, прати трендове средина које су таквим мерама смањиле обољевање и смртност а ми ћемо и даље улагати напоре како бисмо постигли жељене резултате”, истакла је др Бранка Красавац директор дома здравља.

„Ниједна жена не би требало да умре од карцинома грлића материце зато што се болест може превенирати и ако се промене открију у раним фазама болест је у високом проценту излечива. У супротном, прогноза је сасвим другачија. Наше суграђанке знају да је некада било проблема са тестовима, дуго се чекало на налаз, али сада се папаниколау тестови раде на најбољи могући начин, ради их лекар субспецијалиста за те области др Славица Јосић. Налаз се чека седам дана, а у хитним случајевима се завршава истог дана, истакао је др Немања Јосић.

Предавање је одржао начелник службе за здравствену заштиту жена др Владимир Крунић, специјалиста гинекологије и акушерства који је истакао  следеће – Србија је крајем 2012. почела са спровођењем програма за рано откривање рака грлића материце који обухвата жене од 25 и 64 године.Свака жена требала би сваке три године урадити Папа-тест који понекад стварно може спасити живот.