IMG_20191114_114406Општа болница Лозница и Дом здравља „Др Миленко Марин“, обележили су 14. новембра  Свете враче Козму  и Дамјана, еснафску славу здравствене установе и лекара. Ломљењу славског колача присуствовали су поред запослених  и бројни сарадници, представници јавних предузећа, образовних установа и локалне самоуправе, пензионери. У име града славу лекарима честитао је др Радован Дивнић, заменик градоначелника, уз жељу да следеће године прослављају у бољим условима, после реконструкције одељења која је започета и одвија се по планираној динамици.

 Др Милан Тодоровић, директор Опште болнице, је поздравио све присутне  истичући да Свете враче Козму и Дамјана лекари славе као заштитнике своје професије уз основне етичке принципи односа човека према човеку и лекара према болеснику, који се помињу још у Хиландарском кодексу.- У њему су први средњoвековни медицински списи, а наша професија је најхуманија и божански дар. Следбеници смо постулата Светих врача и зато се данас стално морамо усавршавати, доста радити и учити, уз нову савремену опрему у циљу остваривање једине жеље пацијената – да оздраве. Топла и лепа људска реч је оно што везује и свештенике и лекарску професију. Циљ сваког лекара је професионалан и достојанствен рад уз углед у средини у којој ради – рекао је др  Тодоровић изразивши наду да ће запослени у ове две установе ускоро радити са савременијом опремом, бољим платама и задовољним пацијентима.

Свети Козма и Дамјан, Свети Врачи, тј. 14 новембар је дан када се обележава еснафска слава лекара. Лекарска комора Србије је 2007. године и званично прогласила тај дан својом славом.

Наши заштитници свети Козма и Дамјан су браћа по телу и духу, пореклом из Азије, од мајке хришћанке и оца незнабошца. Пошто су рано остали без оца, мајка је уложила велики труд и време да их васпитава у хришћанском духу. Поред тога учили су се разним „лекаријама“, па како »бадава примаше, тако и бадава даваше«. Због тога су их назвали Бесребрници или Безмитни, јер нису узимали новац док су видали болесне и уз пут ширили хтишћанство. Резултати њиховог лечења били су импресивни, зачуђујући, често исцетлитељски. Због тога су их сматрали светцима. Празнују се два пута годишње 14 новембра и 14 јула. По једном предању, каменовани су 284. године. Масу је предводио њихов некадашњи учитељ јер им је завидио на слави коју су стекли. У нашем народу Свети Врачи су заштитници лекарске професије.

20191114_115016 (1)