IMG_5024   10. марта 2016. године обележен је Светски дан бубрега заједничком акцијом Опште болнице Лозница, Дома здравља Др Миленко Марин и Удружења дијализираних пацијената Подриње у  Центру за културу Вук Караџић у Лозници. Акцију су подржали градоначелник Лознице Видоје Петровић и члан градског већа др Миливоје Исаковић.

Заинтересованим грађанима мерен је шећер и крвни притисак,а сви заинтересовани су могли потписати донорске картице.

Циљ обележавања  Светског дана бубрега   је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве.

Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Болести бубрега код деце – спречимо на време” има за циљ да шира јавност постане свесна чињенице да болести бубрега утичу на милионе људи широм света, укључујући и децу која могу бити у ризику од болести бубрега у раном узрасту.

Градоначелник  Лознице Видоје Петровић је подржао акцију и у обраћању за медије похвалио  здравствене раднике  који се баве овом граном медицине посебно др Ненада Зеца са својим сарадницима а такође и Звонка Петровића из Удружења дијализираних пацијената.Истакао да ће имати подршку града у својим настојањима да помогну и унапреде јединицу за дијализу. А пожелео да у будућности буде што мање пацијената којима је помоћ ове врсте потребна.

Др Ненад Зец интерниста нефролог , шеф одсека за нефрологију интерног одељења Опште болнице је том приликом изјавио да је овогодишњае обележавање Светског дана бубрега посвећено деци. Да је за спречавање болести бубрега код деце најважније редовно јављање педијатру,како не би дошло до развоја болести, др Зец је говорио и о томе да је главна функција бубрега  излучивање токсичних продуката метаболизма и вишка течности из организма. Болести бубрега чине велику групу обољења, различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе. Ова обољења најчешће су изазвана инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као упале бубрега (гломерулонефритис, пијелонефритис, нефротски синдром) и акутна, односно хронична смањена функција бубрега (бубрежна инсуфицијенција).

Медијима су се обратили и др  Бранка Красавац в.д. директор Дома здравља, Прим.др Нада Ђурић епидемиолог, др Милена Филиповић педијатар и Звонко Петровић председник Удружења.