8Општа болница Лозница, Дом здравља “Др Миленко Марин” и Удружење пацијената на дијализи обележили су у одсеку за хемодијализу 9.март – Светски дан бубрега. Акцију је подржао заменик градоначелника Лознице др Радован Дивнић.

Хемодијализа је у Општој болници Лозница отворена  у фебруару 1975. године. Број пацијената којима је нопходна дијализа  је у сталном  порасту.

Том приликом за медије директор болнице др Зоран Ковачевић је истакао да на дијализи тренутно има око 90 пацијената, од којих су 11 на припремама за трансплантацију. У току прошле године урађено је 12 600 дијализа. Због  повећаног броја пацијената са бубрежном инсуфицијенцијом указала се потреба да се капацитети прошире. Од почетка године је одсек реновиран, проширен и сада са четири дијализатора више служба је ојачана. Радно време је у две смене, за разлику од ранијег периода када је рађено у три смене.

Подршку служби дијализе пружила је локална самоуправа- др Радован Дивнић се подсетио почетка дијализе у Општој болници, напоменувши да је наша установа међу првима која је добила дијализу, захваљујући др Сави Игњатићу, који је тек после пар година отворио дијализу у Шапцу. Др Дивнић је истакао да град помаже  Удружењу дијализиних пацијаната,како би им комфор живота био што бољи.

Др Златко Јојић, интерниста је истакао да је сарадња са терцијарним установама на високом нивоу што се тиче трансплантације. Тренутно један наш пацијент већ борави  на ВМА ради  трансплантације. Истакао такође да је трансплантација најбољи вид лечења у оваквим случајевима .

Др Славица Петровић Тадић, спец. хигијене је говорила о  превенцији бубрежне инсуфицијенције. Посебно је нагласила да повишен крвни притисак и глукоза у крви, гојазност и физичка неактивност су главни “кривци” за настанак болести бубрега.

Звонко Петровић председник Удружења пацијената на дијализи је истакао да је све више пацијената којима је неопходна дијализа.

Јасмина Теодоровић одговорна сестра хемодијализе позива све заинтересоване да могу доћи у Одсек хемодијализе да потпишу донорске картице.

Активност је испраћена од стране медијских кућа ТВ Лотел, ТВ Подриње и Лозничких новина.