Новогодишња честитка др Мире   Вучетић,  в.д.директора Опште болнице Лозница:

IMG_4566 - CopyСарадницима, запосленима, пацијентима и свим грађанима честитам  новогодишње празике, желим пуно здравља и да што више времена проводите у кругу својих породица окружени својим најмилијима.

Приликом  новогодишњег обраћања за медије директорка Др Вучетић је изјавила: Општа болница Лозница је здравствена установа секундарног нивоа здравствене заштите, пружа специјалистичко консултативне услуге из свих области здравствене делатности и транспорт у друге установе, осигураницима града  Лознице, општина Мали Зворник, Крупањ  и Љубовија и пограничног дела Републике Српске.Болница је павиљонског типа, са 14 одвојених објеката, 17000 м 2 корисног простора и издвојеном службом продужене неге и лечења у Бањи Ковиљачи. Има 802 запослених, од чега 756 у сталном радном односу и 46 је ангажовано на одређени временски период. Ови бројеви, а и чињеница  да нашој установи гравитира око 150 000 корисника здравствених услуга, и да се обави око 500 000 услуга и 6 500 хируршких интервенција у 9 операционих сала на годишњем нивоу,довољно говоре о сложености њеног функционисања.У исто време, неопходно је обезбедити квалитетну здравствену заштиту и добре услове за рад запослених, добру опрему и стручан кадар и  едукацију запослених. Оваква сложеност посла који је везан директно за пацијенте,велики број запослених разних профила,захтева добру организацију посла и повезано је  са много потешкоћа и проблема. Првенствено је проблем кадровски. Наша установа има и вишак и мањак запослених. Вишак је немедицинског особља а мањак здравственог.У здравственим установама треба да буде између 8 % и 14 % немедицинског , а у нашој установи је преко 30% на укупан број запослених. То је велико оптерећење здравственог система, смањује оперативност и квалитет услуге а дугорочно утиче на одрживост задравственог система.Гуши га и затвара финансијске могућности за пријем нових здравстевених радника, а треба 25 лекара и најмање 50 медицинских сестара и техничара. План Владе републике Србије је јако добар, по коме треба смањити број немедицинског особља а повећати број медицинског, јер ипак корисницима здравствених услуга требају лекари, медицинске сестре, здравствени техничари. Надамо се да ћемо у 2016. години решити кадровски проблем наше установе.

Осим тога витални проблем наше установе је и проблем централне стерилизације. На почетку мандата мене и моје сараднике је сусрео проблем дотрајалости централне стерилизације и затварање погона за третман инфективног отпада од стране санитарног инспектора.
Од центарлнe стерилизације зависи рад установе. Наша стерилизација је стара 30 година. Квари се често.Министарство здравља је препознало вишедеценијски проблем наше установе и  одобрило финансијска средства у вредности од 29.520.000 динара за набавку опреме за централну стерилизацију.Законски је спроведен поступак јавне набавке ,очекујемо да се  убрзо радови окончају и стигну два парна и један плазма стерилизатор и пратећа опрема.Проблем ће бити дугорочно решен,оствариће се већи степен безбедности пацијената,рационалнији рад,бржи и ефикаснији оперативни програм,што је услов за максималну искоришћеност операционих сала и кадра.Пацијентима ћемо пружити брже и у бољим условима остварено право на здравствену заштиту. Министарство здравља je одобрило средства за претварање гаражног, магацинског простора у простор за третман инфективног отпада.Одобрено је  842 000 динара. Радови су завршени.Потребно је сервисирање машина и дозвола санитарног инспектора  да би се убрзо започело са радом.

      Постојећа опрема је максимално оптерећена,а недостаје нова. Једна смо од ретких установа у Србији која нема скенер, магнетну резонанцу, дигитални рендген, довољан број ултразвучних апарата, а све то уз све већи притисак пацијената и повећан обим посла отежава услове рада и утиче на квалитет здравствене заштите.Биће нам потребна финансијска подршка Министарства здравља да у 2016. години добијемо скенер и то би био велики помак у квалитету дијагностике.
     Витални проблем наше установе је и тај што немамо информациони систем. Многе здравстевне установе су учествовале у пројекту Развој Србије и од Светске банке добиле средства за развој информационног система. Наша болница није била укључена у тај пројекат. Информациони систем омогућава формирање електронске историје болести, која у сeби садржи све податке о лечењу пацијената, што ће смањити дуплирање дијагностике, прегледа, налаза а лекарима омогућити лак приступ електронским подацима. Све здравствене установе Србије ће се умрежити у јединствен информациони систем. У болници је у 2015. години је уведен   информациони систем у служби лабораторије.
       Следећи велики проблем је архива.Од раздвајања Здравственог центра архива није сређена. Ми смо тај посао започели и надамо се да ће за пар месеци архива бити сређена.
         Витални проблем је и што немамо службу за пријем и збрињавање ургентних стања.Без те службе болница не може добро да функционише. Пацијентима ће тада бити много лакше. Јер се најпре јављају у службу  ургентног пријема одакле се усмеравају даље. Али, да бисмо оформили службу пријема и збрињавања неопходна је помоћ у кадру и добро опремљена транспортна служба.

         Возни парк Опште болнице чине три санитета од којих је сваки прешао преко 1 000 000 километара. Обраћали смо се за помоћ Министарству здравља и Локалној самоуправи,сви су обећали али, ми нисмо имали времена да чекамо.Узели смо ствари у своје руке,обратили се фармацеутским кућама и људима добре воље. Изашли су нам у сусрет, сакупили смо средства и купили санитет. Мени је велико задовољство јер је  санитет један од предуслова за формирање службе за ургентни пријем и ургентни транспорт пацијената. Један санитет не решава проблем, само га ублажава.
       Проблем који нас је затекао  је  проблем фекалног канала који пролази кроз круг болнице, што је недопустиво. У сарадњи са ЈКП „Наш дом“ пола проблема смо решили. Један део канал је очишћен и искрчено шипражје. На канал су постављене заштитне бетонске плоче. Надамо се да ћемо у 2016. години и другу половину канала очистити. Средили смо круг болнице, поправили ограду која је била оштећена. И настављамо даље са сређивањем.
     Проблема је много али је у 2015. години било и лепих ствари. Једна је та што је наша болница код UNOPSA и Краљевине Норвешке прошла на Пројекту за санацију Опште болнице и Дома здравља у Лозници од подземних вода.
      Добили смо изузетно вредну донацију у 2015.години. Овом приликом бих се захвалила нашем добротвору, нашем спонзору Господину Мићи Вукићу из Швајцарске који је донирао кревете,наткасне, велику количину медицинског материјала и ореме.
У Пројекту Министарства здравља „Да нам болнице миришу чисто“, нашој  болници је Министарство здравља усмерило донацију  Телекома  од 5 000 000,00 динара за сређивање санитарних чворова и кречење. Свака помоћ је добродошла,али је јако мало за санацију свих одељења. Јер ми је много лакше да набројим шта не треба да се сређује. Скоро сва одељења треба да се реновирају. Најургентнија су: интерно где је неопходна комплетна адаптација, замена кровне конструкције, потом неурологија, психијатрија, инфективно, грудно. Изузетно је велики проблем зграда онкологије. Ми имамо одличну онкологију, једну од најбољих у Србији а недопустиво је у каквим условима раде.
    Скромно смо почели, окречили смо одељење гинекологије. Окречили смо сутеренски део хируршког блока, који је поплављен у августовским кишама. Покушавали смо са ЈП „Водовод и канализација„ да решимо трајно проблем.У преговорима смо са ЈП „Град“ да решимо проблем како се више не би десило да се фекалне отпадне воде излију у сутеренски део хируршког блока.
      Ових дана смо у оквиру донације Републике Кине болницама у Србији, добили 2 монитора за праћење виталних функција за службу за ургентни пријем.
Општа болница Лозница је позната по томе што се у њој ради одлична медицина.Имамо изузетне лекаре то показује и у октобру одржана секција Уролошког друштва у нашем граду, на којој су еминентни стручњаци излагали своје радове.

Квалитет нашег рада наша воља,конструктивне сугестије и предлози су препознати од стране Министарства здравља и мислим да ћемо заједнички решавати један по један проблем. У прилог томе говоре посете нашој установи  Потпредседника владе Проф. Др Зоране Михајловић, два државна секретара Министарства здравља, Проф. Др Векића и Проф. Др  Ђукића  и помоћника Министра здравља Проф. Др Душана Јовановића, а све у циљу упознавања проблематике болнице и пружања помоћи од стране Министарства здравља на чему смо им бескрајно захвални. Све установе са којима сарађујемо  и Градску управу смaтрамо својим пaртнерима  и очекујемо да ће међусобна добра сарадња уродити пословима који ће бити на корист Лозничана и свих пацијената наше болнице. Не можемо се ослонити само на државу, већ морамо да знамо да је Општа болница на територији нашег града  и да постоји за нас и због нас.

Надам се ћемо сви имати више слуха за проблеме болнице и очекујемо већу подршку у предстојећим пословима.Сматрам да уређена болница осликава квалитет живота једног града и тербало би сви да имамо моралну обавезу да се потрудимо да тако и буде.

 Ми ћемо наставити са активностима да побољшамо ниво пружања услуга корисницима здравствене заштите.
                    СРЕЋНА И УСПЕШНА  2016. ГОДИНА !
                                      Др Мира Вучетић

                       ВД директор Опште болнице Лозница