IMG_4661Општа болница Лозница је 25.1.2016. године  предавањем за ученице осмог разреда Основне школе „Свети Сава“  у Липничком  Шору започела обележавање десете Недеље превенције карцинома грлића материце.Прим др Славица Петровић Тадић,специјалиста хигијене је одржала предавање на тему „Како сачувати репродуктивно здравље“,а предавање је  имало за циљ боље упознавање са ризико факторима за настанка карцинома грлића материце и како предупредити ову болест. Др Славица је истакла да су фактори ризика:  инфекција сексуално преносивим ХПВ вирусом (Хумани Папилома Вирус),рана сексуална активност и рано сексуално сазревање,многобројност сексуалних партнера, сексуални односи без заштите,лоши социјално економски услови, лоша хигијена,пушење,контрацептивна средства и сл.

Директор  и педагог школе су присуствовали предавању и изразили задовољство што се овакве активности болнице одржавају у школи.

Порука из Опште болнице Лозница свим женама  је да мисле о свом здрављу и да бар један дан у години посвете свом репродуктивном здрављу и оду на  гинеколошки преглед.

Осим  предавања одржаваће се и друге бројне активности Опште болнице Лозница   у установи које треба да унапреде свест јавности о важности превенције карцинома грлића материце.