20190711_112401 (1)Захваљујући Министарству здравља лапараскопски стуб за колоректалну хирургију стигао је ове недеље на Одељење хирургије Опште болнице у Лозници. Вредност апарата је око петнаест милиона динара. Министарство здравља  је покренуло пројекат “ЛАПСЕРБ” како би се домаћи хирурзи оспособили да раде минимално инвазивну хирургију код тумора дебелог црева.

На конференцији за медије др Милан Тодоровић, в. д. директора  болнице је изјавиода набавком овог апарата ниво рада хирургије биће подигнут на много виши ниво. Короректална хирургија почела је овде да се примењује нешто раније, а у установу су долазили професори са факултета и хирургије из Београда и помагали колегама у Лозници које ће ускоро почети самостално да раде такве операције. Лозничка хирургија добијала је раније овакве апарате на пробу, долазили су искусни хирурзи из престонице и до сада је овде урађено 20 операција дебелог црева лапароскопским путем.

По речима хирурга др Јелене Ђенадић и начелника хирургије др Селимира Ковачевића ова метода,  у односу на класичну хиругију има вишеструке предности, пацијент дан после операције почиње да једе, после четвртог, петог постоперативног дана одлази кући, мањи је рез на трбуху, мањи бол и мањи ризик од компликација, а свакодневним обавезама се враћа много брже. Нова опрема може одмах да се употребљава што ће много значити хирурзима, али пре свега пацијентима.