МИНИСТАР ЗДРАВЉА ОТВОРИО УРГЕНТНИ ПРИЈЕМ

У  Управи  Опште болнице Лозница у  суботу 17. септембра  2016. године  одржан је радни састанак Министра здравља др Златибора Лончара и др Душана Јовановића, заменика директора Ургентног центра Србије са руководством Опште болнице Лозница, градоначелником Лознице, замеником градоначелника, помоћником градоначелника, директорима Опште болнице Шабац, Опште болнице Ваљево, Специјалне болнице Бања Ковиљача, Завода за јавно здравље Шабац, РФЗО Шабац и директорима Домова здравља из Лознице, Крупња, Љубовије, Малог Зворника, Ваљева, Коцељеве, Богатића и Владимираца. Препоручено је да ниво комуникације међу установама мора бити на највишем нивоу, а све у сврху што боље и квалитетније здравствене заштите наших пацијената.

Министар здравља  др Златибор Лончар  отворио је Службу  пријема и збрињавање ургентних стања у Општој болници у Лозници.

dsc_0018

Простор Ургентног пријема Опште болнице је савремено опремљен по светским стандардима, повезан са специјалистичким амбулантама хирургије, урологије, ортопедије, анестезије, опште интернистичком амбулантом, ултразвуком и ендоскопијом. Да би био омогућен безбеднији и лакши прелазак пацијената и запослених у било  које доба дана независно од временских услова,  од ургентног пријема до интерног одељења изграђен је топли ходник.

Министар, др Златибор Лончар  је  након отварања и обиласка свих просторија  поздравио  присутне и рекао – Ово прелепо изгледа, мислим да грађани Лознице и околине могу да буду апсолутно задовољни јер више неће бити ниједне разлике да ли су дошли у Ургентни центар  у Београду или овде. Све је исто од опреме, која је овде можда нешто и боља, а моћи ће да се уради и ултразвук, рендген, ЕКГ, гастроскопија,колоноскопија, лабораторија и све друго што може и у Београду. Овај ургентни центар од данас  ће радити 24 сата 365 дана и грађани могу да рачунају на максималну услугу. Ми смо пре пар недеља отворили Ургентни центар у Зајечару, оно што је битно да људи у регионима не морају да иду ка већим центрима него могу све да добију у свом месту, у свом окружењу. Добра је ствар што ће се овде  едуковати млади лекари, млади стручњаци и моћи ће своја искуства да стичу овде и пренесу другима, а тако ће и медицина напредовати и биће све боља услуга за грађане који гравитирају ка овом ургентном центру. Министарсво здравља  је у ово  уложило нешто мање од 30 милиона динара  а од 2013. године укупно 70 милиона динара и резултат је ово што се види. Не само Министарство здравља него и Република Србија и сви остали који су се укључили да ово изгледа овако. Још једном се свима захваљујем. За српско здравство ово је један леп  дан, а посебно за пацијенте из овог краја. Ја  вам  желим срећан почетак рада и да  резултати буду максимално добри  – рекао је министар .

Градоначелник Лознице Видоје Петровић  је рекао: -Желим да изразим велику захвалност Министру здравља господину Лончару и нашој Влади која је издвојила значајна средства да бисмо данас имали ниво здравствене заштите на једном вишем нивоу. Локална самоуправа се појавила као један мали партнер који је такође помогао у оквиру својих могућности. Надам се да ћемо већ од овог момента сви ми , грађани Лознице и суседних општина моћи да користимо комплетне здравствене услуге које омогућава Ургентни  центар- истакао је градоначелник.

Директорка болнице др Мира Вучетић, oбратила се речима: – Поштовани Министре, представници Министарства здравља, поштовани Градоначелниче, представници Локалне самоуправе и јавних предузећа, представници Општих болница, Специјалне болнице и Домова здравља Мачванског и Колубарског округа, драги гости, задовољство ми је  у име Опште болнице Лозница да вас све поздравим и да вам пожелим добродошлицу у нашу установу и наш град.

Општа болница Лозница је здравствена установа секундарног нивоа здравствене заштите, пружа специјалистичко-консулатитвне  услуге из свих области здравствене делатности за око 150 000 корисника здравствене заштите Града Лознице, Општина Мали Зворник, Крупањ и Љубовија и пограничног дела Републике Српске. Болница је павиљонског типа са 14 одвојених објеката, 17 000 м² корисног простора и издвојеном Службом продужене неге и лечења у Бањи Ковиљачи. Има постељни фонд од 461 кревет, 747 запослених. На  годишњем нивоу обави се  око 500 000 здравствених услуга и  6 500 хируршких интервенција у девет операционих сала.

Општа болница Лозница је једна од ретких  здравствених установа  која нема Службу за ургентни пријем и збрињавање пацијената. У сарадњи са Министарством здравља препознат је наш проблем и одобрена су финансијска средства у вредности од 16 700 000 динара за реконструкцију и пренамену постојећег простора и набавку опреме. Овим пројектом добијамо јединствен простор у постојећој згради  Хируршког   блока и Дијагностичког центар, укупне површине око 350 м², централно место за пријем свих хитних пацијената са упутом за болничко лечење. Створени су услови за брзу тријажу, за ефикасну и брзу дијагностику (близина ултразвучне и рендген дијагностике, лабораторије, хируршке, ортопедске и уролошке амбуланте, кабинета за ендоскопску дијагностику). Овај простор је лифтом повезан са хируршким салама, а топлим ходником са Интерним одељењем, Коронарном јединицом и Јединицом дијализе. Све ово ће допринети повећању квалитета у пружању здравствених услуга и неће више бити шетања пацијената од једног до другог лекара, између 14 павиљона, већ ће се најтежим пацијентима пружити помоћ на једном месту уз присуство лекара свих специјалности. Простор је реконструисан, нова опрема инсталирана, завршено уређење болничког дворишта уз помоћ донатора и локалне самоуправе.

За нашу установу је ово историјски дан, од данас наши пацијенти добијају велику угодност јер ће на једном месту, уз брзу дијагностику моћи да добију сву неопходну медицинску помоћ а запослени ће имати боље услове за рад.

Поштовани Министре, желим да Вас обавестим да ћемо у року од месец дана  решити деценијски проблем централне стерилизације.Окончан је поступак јавне набавке у законским оквирима, набављен плазма стерилизатор, очекујемо 2 парна стерилизатора, све у вредности од 17 милиона динара иако је Министарство здравља одобрило 21 милион за реализацију овог пројекта.

Уз Ургентни пријем и нову централну стерилизацију захваљујући Министарству здравља решена су два кључна проблема наше установе.

План нам је да у наредном периоду решимо проблем ЦТ апарата, јер установа која збрињава 150 000 корисника здравствених услуга треба да подигне и у тој области квалитет рада. Али, ниједан наш болнички пацијент није имао проблем јер су у најкраћем временском периоду прегледани у Општој болници у Ваљеву и  Општој болници у Шапцу. Ја им се захваљујем Министре  пред Вама и обећавамо Вам да ће сарадња и даље бити на највишем нивоу-изјавила је директорка др Вучетић.