5MZМинистар здравља др Златибор Лончар је у јулу у Општој болници у Шапцу уручио уговоре из централизоване набавке лапароскопске ореме. Из Опште болнице Лозница састанку су  присуствовали др Милан Тодоровић, вд директора  и  Јелена Ђенадић, хирург.  У Национални програм едукације за минимално инвазивну хириргију уврштено је 28 установа, а Министарство је издвојило 3 милиона евра за набавку опреме.

Том приликом  министар је нагласио:”Циљ нам је да наши пацијенти имају исте услове лечења као у Европи и да се осим Београда, компликоване операције раде и у болницама по градовима Србије, које ће за то бити опремљене софистицираним уређајима али и кадровски”.

“Нема зарастања рана, нема превијања, нема неких компликација које могу да се дешавају. Једноставно речено, озбиљни бенефити и за пацијенте и за државу и за трошкове. Драго ми је да је све ово успело, да смо обучили људе и да смо добили оно што смо желели” истакао је др Лончар предности минимално инвазивне хирургије и Националног програма едукације.