Bolnica Loznica LOGO D11Поводом Дана медицинских сестра др Мира Вучетић, в.д. директор Опште болнице Лозница  упутила је честитку свим медицинским сестрама и техничарима: 

Поштоване медицинске сестре и здравствени техничари,

 Честистам вам Међународни дан сестринства. Наша установа je  поносна на целокупан сестрински кадар. Посао медицинске сестре је изузетно одговоран, оријентисан према болеснику, усмерен на његову безбедност и има за циљ да здравствени систем учини што сигурнијим како за болесника тако и за оне који пружају здравствену заштиту

Срдачно,

др Мира Вучетић  в.д. директор

Међународни дан медицинских сестара у целом свету се обележава 12. маја сваке године у знак сећања на датум рођења Флоренс Најтингел.

Флоренс Најтингел је рођена у Фиренци, 12. маја 1820. године. Она се целог живота борила за унапређење своје професије и права жена. Школовала се у Немачкој и од ране младости показивала је посебно интересовање и љубав према неговању болесника. Након завршетка школовања, пријавила се за одлазак на ратиште у Турску, где је са још 38 медицинских сестара учестовала у раду војних болница током Кримског рата. Допринела је бољој организацији медицинске службе, што је резултирало драстичним падом смртности међу рањеницима. У Енглеску се вратила 1856. године где је наставила са својим радом и унапређењем сестринства отварајући школе за медицинске сестре у којима су предавале њене ученице. Школе је отварала не само у Енглеској већ и у другим земљама. Флоренс Најтингел написала је књигу о савременим принципима неге болесника и сматра се утемељивачем модерног сестринства и великим борцем за права жена. Умрла је 13. августа 1910. године у Лондону.