IMG_5134У оквиру обележавања Марта-месеца борбе против рака 2016. године  Општа болница Лозница  је организовала више активности. Фокус активности је на превенцији малигних болести.

У Служби за радиологију Опште болнице је 17.03.2016.год.    организована конференција за новинаре.На конференцији  су говориле др Весна Лазић специјалиста радиологије, др Тамара Кокановић специјалиста радиологије, др Славица Јошић специјалиста патологије, и Виши рендген техничар Споменка Лукић.

Др Весна Лазић начелник у служби радиологије је говорила о важности мамографског прегледа у циљу раног откривања рака дојке.Позвала све жене да се одазову позиву на скрининг или пробир. Др Тамара Кокановић је говорила оситуацији када се  жена  на време обрати лекару  и колико је успешност излечења тада велика и ситуацију  када  се не  јаве на време.

Др Славица Јошић је у служби патологије   истакла да је дијагностиковање стадијума тумора узнапредовало код нас и да се акценат ставља на превентивне мамографскe прегледe после 40 год. живота и истакла да је најбитније откривање малигних промена у раном стадијуму.Споменка Лукић је говорила о самом поступку обављања мамографског прегледа.На конференцији су говорили и др Александар Стријелић специјалиста гинекологије и Валентина Петровић ПР Дома здравља у Лозници. Од медија су присутни ТВ Лотел,ТВ Подриње и Лозничке новости.

  18.03.2016.године   у  О.Ш.“Доситеј Обрадовић “ у Клупцима организовано је предавање за ученике осмог разреда.Предавање је одржала  Прим. др Славица Петровић Тадић  и је истакла да je малигна болест процес који се развија споро да здравим начином живота ми  можемо итекако утицати на развој болести.

Ученицима  Средње медицинске школе из Лознице је 10.03.2016. године  у просторијама Опште болнице Надица Полић одржала предавање о ризицима за настанак карцинома. Приређена је и изложба са одговарајућим постерима и штампаним порукама  у циљу  промовисање здравих стилова живота који су веома важни у превенцији малигнома .

Организација оваквих акција ће се наставити и даље уз подршку менаџмента Опште болнице и добру медијску кампању које ће имати за циљ побољшање здравља грађана и квалитетнији и бољи живот.

bc10421b-0185-403a-8dfb-b1cc6617e63a