FB_IMG_1506628059622Поводом Светског дана срца 29. септембра 2017. Др Слађана Стајић-Грујић,кардиолог, шеф одсека за кардиологију Интерног одељења Опште болнице Лозница за наш сајт истакла је следеће:

 Према подацима Националног регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова током 2015. годинеу Србији је умрло 54 360 особа. Болести срца и крвних судова са учешћем од 52,4 % у свим узроцима смрти представљају водећи узрок умирања у Србији. Акутни коронарни синдром укључује: акутни инфаркт миокарда, нестабилну ангину пекторис и изненадну срчану смрт.
У Србији сваког сата умре шест особа од различитих облика кардиоваскуларних болести, а свака осма особа је у најпродуктивнијим годинама живота. На 100 000 становника око 5 умре без икаквих претходних кардиоваскуларних проблема, а у Србији између 16 000 и 18 000 пацијената доживи инфаркт годишње, трећина њих никада не дође у болницу.
Због свега тога важно је водити здрав стил живота али и редовно контролисати здравље, а савремени лекови знатно побољшавају прогнозу преживљавања пацијената.
Већина кардиоваскуларних болести је условљена факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати а то су :висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест.
Међутим, постоје фактори ризика на које не можемо да утичемо а то су: године старости, пол, болести у породици. Како човек стари, срце пролази кроз постепене физиолошке промене.Такође мушкарци имају већи ризик за појаву болести срца од жена у пременопаузи. После менопаузе ризик се изједначава. Треба напоменути да породична историја кардиоваскуларних обољења указује на повећан ризик код потомака.
Често нам се поставља питање, као лекарима који лече срце: Који је најбољи савет да би се сачувао срчани мишић?
ДА БИ СРЦЕ РАДИЛО БЕЗ ПРОБЛЕМА ПОТРЕБНО ЈЕ ШТО ВИШЕ УЛАГАТИ У ПРЕВЕНЦИЈУ: ОСТАВИТИ ПУШЕЊЕ- УКОЛИКО СТЕ ПУШАЧ, ЈЕСТИ НАМИРНИЦЕ СА МАЊЕ ЗАСИЋЕНИХ МАСТИ, ВОДИТИ РАЧУНА О ТЕЛЕСНОЈ ТЕЖИНИ,ОДРЖАВАТИ КРВНИ ПРИТИСАК ИСПОД 140/90mmHg И ПОСВЕТИТИ 150 мин НЕДЕЉНО ВЕЖБАЊУ. Уколико имате неко срчано обољење, неопходне су редовне контроле код надлежног лекара и редовно узимање предложених медикамената.

Порука др Стајић – Грујић је:
ПОСВЕТИТЕ СЕ СЕБИ! ОЈАЧАЈТЕ СВОЈЕ СРЦЕ! ЖИВОТ НЕМА РЕПРИЗУ!