20180825_095533Протекле недеље Служба за трансфузију крви  успешно је реализовала две акције добровољног давања крви. У петак 24.8. 2018. у амбуланти у Зајачи крв је дало 19 даваоца, а у суботу су на градском базену Лагатор крв дала 22 даваоца.

На базену је акција била у сарадњи са управом базена, који су омогућили по три бесплатне улазнице на базен за даваоце, а библиотека града је обезбедила бесплатну чланарину у трајању од три месеца.

Ово је била последња акција ДДК Службе за трансфузију крви Опште болнице Лозница, јер се од 1. септембра прелази на други начин, тј. акције ће организовати Институт за трансфузију крви  из Београда сваког петка у Вуковом дому културе од 10 до 16 часова. Прва таква акција у Лозници је заказана за 7. 9. 2018.

Нови Закон о трансфузијској медицини ступио је на снагу од јануара ове године, али се спроводи постепено јер технички није могуће да све службе за трансфузију у Србији почну истовремено са његовом применом.

Др Јасмина Рангелов Кулезић, специјалиста трансфузиологије је истакла да нема разлога да се добровољни даваоци не одазивају акцијама јер се крв свакао користи за лечење наших пацијената у болници. Закон је само усклађен са европским и требало би да донесе само позитивне ствари, односно да крв буде јединствено тестирана, равномерно распоређена, да даваоци дају крв изван болница, али је  потребно  само мало времена да се даваоци уходају. Биће уведен и јединствен информациони систем захваљујући коме ће се тачно знати у којој најближој банци крви постоји група која је хитно потребна на неком подручју.