unnamed (3)5. мај Светски дан хигијене руку у здравственим установама је датум у календару здравља који је установила Светска здравствена организација под називом „Сачувајте животе – оперите своје руке“..

Ове године основна порука је да је хигијена руку од великог значаја у борби против антибиотске резистенције. Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама по називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. године постала члан Алијансе за безбедност пацијената СЗО, те јој из стога проистичу и обавезе.  ОБ Лозница је укључена од 2010.  и од тада  Служба за праћење и превенцију болничких инфекција  Опште болнице Лозница  активно учествује у кампањама и преузима све обавезе везане за хигијену руку.

У Општој болници Лозница је одржано предавање за здравствене раднике на тему „Сачувајте животе, оперите своје руке“. Предавање су одржале Надица Полић и Драгана Васиљевић из тима за контролу болничких инфекција у Општој болници Лозница. Ово предавање је била прилика да се подсетимо на значај чистих руку у пружању медицинске неге. Светски дан хигијене руку је прилика да још једном у комуникацији са запосленима подсећамо као што то свакодневно наглашавамо кроз пет момената хигијене руку. Подсећамо да пре контакта са пацијентом, након контакта са пацијентом, пре извођења септичних процедура, након контакта са секретима пацијента и након скидања заштитних рукавица треба обавезно опрати руке према стандардним хигијенским процедурама. Руке су најчешће коришћени инструмент у раду и оне су најчешће могућност за преношење микроорганизама управо оних који могу да изазову инфекцију, а самим тим и могућност стварања резистенције на поједине микроорганизме. Ове године тема дана посвећеног хигијени руку је „Борба против антибиотске резистенције је у вашим рукама“. То  значи да су чисте руке сигурне руке и СЗО је назначила значај хигијене руку у превенцији болничких инфекција и преношења микроорганизама посебно резистентних на антибиотике.