Поводом обележавања 5.маја у Општој болници је за ученике медицинске школе из Лознице организовано предавање о значају хигијене руку, основним техникама и препорукама за хигијену руку као и значају адекватног одабира средстава за хигијену и дезинфекцију руку. Предавање је припремила Надица Полић, струковни санитарно-еколошки инжењер,специјалиста задужена за послове праћења БИ у Општој болници Лозница. Кроз предавање је истакнуто да је редовна и правилна хигијена руку  од виталног значаја како за болеснике тако и за здравствене раднике.

На одељењима Опште болнице Лозница  је тог дан подсећано, да је хигијена руку у здравственим установама једна од мера превенције болничких инфекција,која не кошта много,а значајно утиче на квалитет здравствене услуге, смањење броја нежељених догађаја у здравственој установи, омогућава велике уштеде смањењем потрошње лекова, лабораторијских и других анализа и утиче на скраћење дужине хоспитализације. Запослени у нашoj Oпштој болици свакодневно и континуирано имају у виду важност хигијене руку у очувању здравља и безбедности здравствене услуге коју пружамо својим корисницима. Светски дан хигијене руку повод је да о овом говоримо јавно, скрећући пажњу на значај ове теме и доказујући сталне напоре које улажемо у овој области.

 Болничке инфекције чини проблематичним то што их изазивају микроорганизми који стално мењају своје карактеристике и који су често отпорни на различите врсте антибиотика. Такође је битно информисати пацијенте и чланове њихових породица о постојећим протоколима хигијене руку.

Драгана Васиљевић