rakСветска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Од прошле године започета је трогодишња кампања под слоганом „Ми можемо, ја могу” којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног терета раком.
Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона лјуди у 2012. години. До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона лјуди широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70%. Према истом извору у 2012. години од свих локализација малигних тумора умрло је 8,2 милиона лјуди широм света.
Наредних двадесет година највећи пораст и у оболевању и у умирању од рака ће бити у неразвијеним и у средње развијеним землјама где је животни век становништва све дужи и у којима су присутне највеће разлике у социоекономском статусу. У неразвијеним землјама и далје ће доминирати оболевање и умирање од карцинома грлића материце, као последица високе преваленције инфекције хуманим папилома вирусом (ХПВ), непостојања системске ХПВ имунизације и одговарајућих превентивних програма (скрининга). У средње развијеним землјама ће и далје водећи карциноми бити они који се доводе у везу са начином живота (пушење, алкохол, физичка неактивност и неправилна исхрана) као што су карцином плућа, дојке и дебелог црева.
.
Око 30% свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недоволјне физичке активности и конзумације алкохола.
Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.
.
Међународно удружење за борбу против рака наводи да се 20% карцинома који се открије сваке године може приписати вирусним или бактеријским инфекцијама изазваним: ХПВ – који може да доведе до рака грлића материце, вирусима хепатитиса Б или Ц – значајно доприносе настанку рака јетре, Епштајн-Бар вирусом – може бити узрок Буркитовог лимфома, Хелицобацтер пyлори бактерија је повезана са настанком рака желуца.
.
У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 лјуди. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој землји готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земалја у развоју. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код наших жена.
Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представлја најефикаснији приступ контроли малигних болести. На више од 80% свих малигних болести могуће је утицати модификовањем фактора ризика који су одговорни за појаву болести. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће поболјшати раним откривањем, терапијом и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање.
.
Један од значајаних проблема у Србији представлја и непрепознавање ризичног понашања и недоволјно коришћење позитивних искустава из развијених земалја света у спровођењу програма превенције и раног откривања рака.
Клјучне поруке кампање се односе на друштво, заједницу и појединца.

МИ МОЖЕМО да:
подстакнемо и предузмемо акцију,
превенирамо рак,
скренемо пажњу,
развијемо здраву околину,
поболјшамо приступ здравственој заштити оболелих од рака,
мобилишемо све снаге у борби против рака,
изменимо здравствену политику,
формирамо фондове за контролу рака, и
заједнички појачамо утицај у борби против рака.

ЈА МОГУ да:
изаберем здраве стилове живота,
разумем да рано откривање спашава животе,
тражим подршку,
подржим друге,
преузмем контролу над својом болешћу,
волим и будем волјена,
будем ЈА,
се после лечења рака вратим на посао,
поделим своју причу са другима, и
гласно говорим о томе!