img_6479Светски АИДС дан окупља људе широм света са циљем подизања свести у вези са ХИВ пандемијом и демонстрира међународну солидарност. Овај дан, који се 28. пут обележава у свету, представља јединствену прилику да представници влада, државних институција и јавноздравствених установа у сарадњи са осталим партнерима информишу јавност о актуелној епидемиолошкој ситуацији и да подстакну целокупну друштвену заједницу да свима обезбеди недискриминаторан и неосуђујући приступ адекватним услугама из домена превенције ХИВ инфекције, као и терапији, нези и подршци за особе инфициране ХИВ-ом.

Овогодишња кампања у Републици Србији се реализује под слоганом „Тестирање је у моди. Тестирај се на ХИВ”. Светски АИДС дан, 1. децембар, прилика је да се искористи снага социјалне промене, при чему се у први план стављају појединци са циљем попуњавања препознатих мањкавости у одговору на ХИВ/АИДС, посебно у области превенције међу особама под повећаним ризиком.

Активности које прате обележавање 1. децембра добар су пример јединствености и свеобухватности националног одговора на епидемију узроковану ХИВ-ом, при чему свака институција, установа, организација и/или удружење преузима водећу улогу у оквиру својих компетенција, међусобно се допуњујући. У сарадњи са Министарством здравља, институтима и заводима за јавно здравље, УН агенцијама, цивилним сектором, Унијом организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом, домовима здравља, школама, медијима и другим партнерима, поред већ традиционалних трибина и бројних активности организованих на јавним местима, биће реализоване бројне интерактивне едукације у школама и на факултетима, затим интензивирано пружање услуге добровољног, бесплатног, поверљивог саветовања и тестирања у институционалним саветовалиштима за ХИВ и друге полно преносиве инфекције, као и на терену, са фокусом на особе које су под повећаним ризиком од инфекције ХИВ-ом.

Општа болница Лозница је ова дан обележила у партнерству са локалном самоуправом и Основном школом „Петар Тасић“ у Лешници. Ученици осмог разреда су организовали предавање за своје вршњаке на тему ХИВ  и Сида.

Значајна подршка   на догађају је заменика  градоначелника Лознице Љубинка Ђокића, који је том приликом истакао да ће Град Лозница увек учестовати у превентивним активностима  болнице, подржаће све  пројекте који имају за циљ бољу информисаност грађана како да се заштите. Град ће подржати и младе вршњачке едукаторе који ће својим вршњацима у основним и средњим школама преностити своја знања.

Прим. др Славица Петровић Тадић, специјалиста хигијене, др Јасмина Рангелов Кулезић, трансфузиолог и Др. Живка Мићановић Цвејић психолог су ученицима одговарале на питања везана за ХИВ  и СИДУ, говориле о томе како  да се  одговорно односе према сопственом здрављу, али и према другим особама, јер тиме смањују могућност ширења инфекције. Др Јасмина је истакла да је благовремено тестирање изузетно битно, јер што се пре открије присуство вируса веће су шансе за лечење.