У одсеку за нефрологију са хемодијализом интерног одељења Опште болнице Лозница обележен октобар – месец донаторства органа.

Министарство здравља Републике Србије покренуло је 2009. године у октобру месецу донаторства, Националну кампању „Продужи живот” као подршку програму трансплантације.  Трансплантација органа представља једини спас за болеснике код којих су тешко оболели или неповратно отказали поједини органи.

Др Ненад Зец,интерниста нефролог у Општој болници у Лозници је са своји тимом из одсека за хемодијализу дао изјаву за Тв Лотел и Лозничке новости. При томе је др Зец истакао да је донирање органа  знак хуманости особе,која жели да после своје смрти донира органе, како би пацијенти којима живот зависи од трансплантације, продужили живот и учинили га квалитетнијим.Апел је да  што већи број грађана  потпише дионорску картицу и тиме изразимо наше разумевање за овај вид  лечења.

Поднета је иницијатива за претпостављено донорство,заправо сви они који се нису изразили против да буду  потенцијални донори.

У постојећем Закону постоји одредба, по којој када се деси мождана смрт члану породице, најближи сродници се питају да ли дају дозволу за узимање органа и за трансплантацију.Донаторство треба да  постане један модел понашања,разумевања,ситуације када треба донети  одлуку да у једном тешком тренутку настанка мождане свести родбина пристане,иако је настрадали потписао донорску картицу,да се узму органи погодни за трансплантацију бубрези,плућа,срце и тако други људи којима су ти органи у терминалној фази слабости могу да живе приближно нормалним животом своје генерације

Донорске картице се потписују код изабраног лекара.У Општој болници  Лозница се могу питписати  на одсеку  за нефрологију и хемодијализу сваког дана у току 24 часа.

Подаци показују да је нпр. у Шпанију 35 потписаних картица на милон становника а у Србији је тај број 5 донорских картица на милион становника истакаоје др Зец.

У Општој болници Лозница на одсеку за хемодијализу од 84 пацијента за кадаверичну трансплантацију припремљено је 10 пацијената а 7 је у току испитивања.Од наших пацијената из ОБ Лозница код 25 је урађена трансплантација широм бивише Југославије.Одговорна сестра одсека за нефрологију и хемодијализу Јасмина Тиодоровић је говорила о припремама пацијената за кадаверичну трансплантацију. Медицинска сестра Слађана Јаковљевић је говорила о психичкој припреми пацијената за трансплантацију.

У Србији се трансплантација органа изводи углавном са живих сродних давалаца и то у Клиничком центру Србије, Војномедицинској академији, Универзитетској дечијој клиници, Клиничким центрима у Новом саду и Нишу, а од једног донора корист могу имати 24 особе. Подизањем свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, које би резултирало повећањем броја донора, смањила би се дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.

Трансплантација подразумева пресађивање ткива и органа са даваоца на примаоца, коме је орган или ткиво неопходно за одржавање виталних функција.

Трансплантација може бити :

кадаверична – узимањем органа или ткива са умрлог

ин виво трансплантација – узимањем органа или ткива са живог донора.

 Сматра се да један донор спаси око 7 живота. 

Потписивањем донорске картице код свога изабраног лекара, постајете потенцијални донор органа.

Сви људи као потенцијални примаоци органа,требају размислити о важности потписивања донорских картица истакли су на хемодијализи.