IMG_4389

Општа болница Лозница и Дом здравља “Др Миленко Марин” обележили су лекарску славу у суботу 14.новембра 2015. године читањем молитве, освештањем и резањем славског колача у ресторану Опште болнице у присуству лекара, многобројних гостију као и медицинског и немедицинског особља.
Директорка Опште болнице др Мира Вучетић у изјави за медије честитала је славу свим колегама и напоменула да у дану када се обележава лекарска слава, не треба заборавити света дела Козме и Дамјана и да је лекарска професија велики божански дар и једна од најхуманијих професија.Изјаву за медије су дали и помоћници директора Опште болнице др Зоран Ковачевић и др Милан Тодоровић.
За славску трпезу побринуо се кувар Опште болнице Светислав Стојановић са својим сарадницима.
Свети Козма и Дамјан, Свети Врачи, тј. 14 новембар је дан када се обележава слава лекара. Лекарска комора Србије је 2007. године званично прогласила тај дан својом славом.

О Козми и Дамјану
Заштитници лекара – свети Козма и Дамјан су браћа по телу и духу , пореклом из Азије, од мајке хришћанке и оца незнабошца. Пошто су рано остали без оца, мајка је уложила велики труд и време да их васпитава у хришћанском духу. Поред тога учили су се разним „лекаријама“, па како “бадава примаше , тако и бадава даваше”. Због тога су их назвали Бесребрници или Безмитни, јер нису узимали новац док су видали болесне и уз пут ширили хришћанство. Резултати њиховог лечења били су импресивни, зачуџујући, често исцетлитељски. Због тога су их сматрали светцима. По једном предању, каменовани су 284. године. Масу је предводио њихов некадашњи учитељ јер им је завидио на слави коју су стекли. У нашем народу Свети Врачи су заштитници лекарске професије.

 

sveto