Најуспешнија служба у Републици Србији по броју уписаних у Регистар давалаца костне сржи  – Служба затрансфузију  крви Опште болнице Лозница

Служба затрансфузију  крви Опште болнице Лозница је најуспешнија служба у Републици Србији по броју уписаних  чланова у Регистар давалаца костне сржи.Такође је једино место у Србији где се током 24 часа сваки дан може уписати у Регистар давалаца костне сржи.

По речима др Јаtransfuzija 3 prikazсмине Рангелов Кулезић  специјалисте трансфузиолога  служба за трансфузију крви Опште болнице Лозница има уписаних  1 225 особа у Регистар давалаца костне сржи, а Нацонални регистар има уписаних око 5 000 особа.

Ове године се први пут 19.септембра обележава  Светски дан  давалаца костне сржи.Тим поводом Служа за трансфузију крви је организовала постављање билборда  у улици Булевар Доситеја Обрадовића.Спонзори су  Црвени крст Лозница и Градска управа Града Лозница.

Костна срж је по изгледу слична крви и налази се у централном делу великих костију. То је место где се стварају нове ћелије крви, а то су: црвена крвна зрнца или еритроцити, који су неопходни за преношење кисеоника, бела крвна зрнца или леукоцити, који су потребни за борбу организма против инфекције и крвне плочице или тромбоцити, који су потребни за заустављање крварења.Костна срж може бити уништена неким тешким болестима, зрачењем или лековима. Тада се не стварају нове ћелије крви и настају болести које угрожавају живот као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и друге.  Данас је ове болести могуће лечити транплантацијом костне сржи. Трансплантација костне сржи је обнављање оболеле костне сржи ћелијама здравог даваоца.Убризгавањем здравих ћелија костне сржи у вену болесника (исто као при трансфузији крви) очекујемо да костна срж почне да производи нормалне здраве ћелије крви. Трансплантација костне сржи од здраве особе може бити могућност да се настави живот и обнови здравље болесника коме је костна срж тешко оштећена. Трансплантација може бити потребна и деци и одраслима.

Када је неком болеснику неопходна трансплантација, у Регистру се тражи давалац који је са њим подударан.

Да би олакшали ово тражење, Регистри великог броја земаља су се удружили у Светски регистар давалаца костне сржи.