Општа болница обележила 1. децембар

Општа болница Лозница обележила Међународни дан борбе против AIDS-a, 1. децембар.

IMG_4453 IMG_4452

Општа болница Лозница у партнерству са Црвеним крстом Лозница обележила овај значајан датум из календара здравља у  Основној школи „Јован Цвијић“ у Лозници. Акцију је подржао помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

Др ЈасминаРангелов Кулезић  из  службе за трансфузију крви, Др Славица Петровић Тадић и инг.Надица Полић из  службе за интрахоспиталну контролу,третман медицинског отпада и болничку исхрану одржале су предавање за ученике осмог разреда  на тему како се заштити и  информисати о овој болести ради бољег упознавања ученика са начинима ширења овог обољења,односно у циљу промовисања одговорног а напуштања ризичних облика понашања.

Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Тим поводом у служби за трансфузију крви Опште болнице организовано је добровољно, поверљиво и бесплатно саветовање и тестирање на ХИВ.

Последња статистика говори да у Србији има преко 3 хиљаде регистрованих особа са ХИВ-ом, међутим, претпоставља се да је тамна статистика већа за трећину, јер велики број људи не зна да је заражен.

У Србији, али и свету, на жалост, најугоженији су људи који воде нормалан живот, јер вирус разносе људи који и не знају да га носе.

Како можете подржати Светски дан борбе против сиде?

Подизањем свести људи о ХИВ-у и сиди у свом окружењу.

Ношењем црвене трачице и предлагања другим људима да учине исто.

Тако што ћете заштитити себе – ово је примарни и најважнији начин да се заустави ширење ХИВ-а.

Ако мислите да постоји разлог – тестирајте се на ХИВ.