Поводом Светске недеље дојења у породилишту Оште болнице Лозница  др Нада Васић педијатар  Дечијег одељења је дала изјаву за ТВ Лотел  и Лозничке новости.   Докторка је истакла да је мајчино млеко најбоља храна за новорођенче и одојче у првим месецима живота јер садржи све што му је потребно за физички, психички и социјални раст и развој као и заштиту од многих инфекција. Мајчино млеко није само храна, оно је много више од тога. Храњење је за новорођенче и одојче један од основних видова комуникације. Сисањем осим потребе за храном дете задовољава и потребу за блискошћу, а веза између мајке и детета успоставља се додиром, чулом вида, чулом мириса и укуса.

Др Васић педијатар наглашава да су мотивација, подршка и помоћ породиљи пресудни за доношење одлуке да се одојче првих шест месеци живота искључиво храни мајчиним млеком. Важно је охрабрити сваку мајку да може да буде успешна дојиља јер је мајчино млеко најбоља храна.

Докторка Васић је иницијатор увођења „baby friendly“ програма 2005. Године године у породилиште Опште болнице-тадашњег Здравственог центра и oд тада континуирано се спроводи програм подршке дојењу уз практичну обуку.Докторка апелује да је дојење најкомфорнији начин исхране и истиче честе појаве анемије, недостатак витамина Б, К код деце као последицу исхране крављим млеком.

Сви запослени у Породилишту поштују препоруке које су дате у стратегији „Десет корака до успешног дојења“ током целе године и ова недеља је била прилика да се само подсетимо  на значај дојења и прилика да се то и медијски промовише.Главна сестра  гинекологије Милка Благојевић је породиљама поделила агитке о значају и предностима дојења.

IMG_3943 IMG_3947 IMG_3946