dr saricДр Снежана Сарић, специјалиста педијатрије,субспецијалиста ендокринолог данас је у просторијама дечијег одељења Опште болнице говорила за локалне медије о дијабетесу код деце, врстама, узроцима настанка дијабетеса, како се врши дијагностика као и о начинима лечења и исхрани.
Докторка је истакла да је дијабетес тип 1 најчешћи облик дијабетеса код деце, међутим, светске здравствене институције истичу да је у порасту и број деце са дијабетесом типа 2, а као најчешћи разлог се помиње све већа гојазност и лоша исхрана малишана.
Др Сарић је истакла да су главни симптоми дијабетеса који се уочавају код деце жеђ, губитак килограма, умор и често уринирање. Често се наводи да су деца тада раздражљива, да имају болове у стомаку, да имају честе главобоље и да им је понашање неуобичајено.
Шећерна болест се може јавити и код јако мале деце и беба, али и касније. Др Сарић наводи се да се болест најчешће јавља у пубертету и предшколском узрасту, али она се може дијагностиковати у различитом узрасту деце.
Др Сарић истиче да је лечење најуспешније када се редовно узима инсулин,конзумира здрава храна кроз пет оброка дневно,редовно контролише ниво шећера у крви уз обавезну физичку активност.
Заблуда је да деца која имају дијабетес не могу да конзумирају све врсте намирница. Истина је, заправо, да деца која имају дијабетес треба са једу разноврсну храну као и сва друга деца која желе да буду здрава. Посебно треба нагласити значај редовног и континуираног мерења нивоа шећера у крви. То је једини начин да проверите како су усклађени доза инсулина коју сте дали и храна коју сте појели.
Годишње се открије у Општој болници Лозница и до десеторо деце са дијабетесом.
Медији који су забележили изјаву су ТВ Лотел,ТВ Подриње и Лозничке новости .