Oпшта болница Лозница је Светски дан срца 2015. године обележила низом активности. Докторке специјалисти интерне медицине,  кардиолози  Опште болнице, др Гордана Петровић Тешић  и др Слађана Стајић Грујић су дале изјаву за ТВ Лотел и Лозничке новости.Том приликом  докторке су говориле о факторима ризика за настанак кардиоваскуларних обољења као и мерама превенције.Докторке су истакле да болести срца и крвих судова су светски убица број један. Сваке године, од ових болести умре 17,3 милиона људи, а до 2030. године број умрлих износиће 23 милиона.
Од болести срца и крвних судова током 2013. године у Србији је умрло 53.367 особа. Болести срца и крвних судова са учешћем од 53,2% у свим узроцима смрти водећи су узрок умирања у Србији. Исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести заједно су водећи узроци смртности у овој групи обољења. У кардиоваскуларне болести спадају реуматска болест срца која чини 0,1% свих смртних исхода од КВБ, хипертензивна болест срца 9,0%, исхемијска болест срца 18,5%, цереброваскуларна болест 24,7%, и остале болести срца и система крвотока 47,7% свих смртних исхода од КВБ.Mноге КВБ се могу спречити елиминацијом фактора ризика као што су употреба дувана, неправилна исхрана,недостатак физичке активности и елиминација стреса.Пушење – изазива једну петину свих кардиоваскуларних болести. Пушачи имају двоструко до троструко виши ризик за појаву срчаног и можданог удара, у поређењу са непушачима. Ризик је већи уколико је особа почела да пуши пре 16. године живота. Неправилна исхрана – фактор је ризика  у које спада гојазност, шећерна болест, повишене масноће у крви, повишен крвни притисак. Недовољна физичка активност – значајно доприноси старењу крвних судова. Одговорна је за појаву скоро сваког четвртог случаја срчаног удара. Представља и фактор ризика за настанк гојазности, шећерне болести и повећаног крвног притиска. Свакодневна получасовна шетња брзим ходом смањује ризик од срчаног удара за 18%, а од можданог удара за 11%.

Кардиолози сматрају да  је неправилна исхрана одговорна за настанак 20% свих болести срца и крвних судова. Прекомерна телесна тежина и гојазност у дечијем узрасту повећавају ризик за настанак срчаног и можданог удара пре 65. године живота за 3 до 5 пута.

Исти дан је организовано обележавање Светског дана срца  у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима у партнерству са Црвеним крстом. Акцију је подржао и Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.Ученици школе као и деца из предшколске групе вртића „Бамби“ извели су пригодан програм.Прим др Славица Петровић Тадић је одржала предавање за посетиоце приредбе на тему правилне исхране у превенцији кардиоваскуларних обољења.

1 2 3 4